Vin til vilt

Publisert av: Hanna Høiness, 17.09.2025

Hvilken vin passer best til vilt? Det kommer an på hvilket kjøtt og hvilken type rett du har på tallerkenen. Her gir vi deg fire anbefalinger du bør teste i høst.

Å velge vin til vilt kan være utfordrende. Viltkjøtt finnes i mange varianter – alt fra smakfullt og kraftig til mørt og magert. Derfor er det ikke alltid den mest fyldige rødvinen som er det beste valget. Flere andre elementer spiller også inn, når du velger vin – krydder, tilbehør og ikke minst tilberedningen av kjøttet.

Nedenfor finner du fire gode viltoppskrifter med passende vintips.

Cabernet Sauvignon til viltgryte

Hva med en varmende høstgryte? Denne viltgryten er smakssatt med alt fra kantareller og einerbær til timian og portvin. For å matche gryterettens fylde trenger du en vin med samme personlighet. Velg en Cabernet Sauvignon med herlig stramhet og moden fruktighet – vinens stramme tanniner balanseres nydelig av gryterettens fylde. Dette er en kombinasjon som rett og slett ikke kan slå feil.

Glasstips: Riedel Veloce – Cabernet Sauvignon
Oppskrift: Smakfull høstgryte med kantareller

Syrah til elgkjøtt

Elg er kongen i viltfamilien – et kjøtt med en dyp, fyldig og på mange måter unik smak. Hvis du ikke har laget elg før, prøv denne klassiske varianten – ytrefilet av elg. Det er en rett som garantert blir en suksess, spesielt med riktig matchet vin. Server en Syrah fra nordlige Rhône! Vinens mørke frukt, peppertoner og røykpreg møter kjøttets karakter på en perfekt måte.

Glasstips: Riedel Performance – Syrah/Shiraz
Oppskrift: Ytrefilet av elg

Pinot Noir til stokkand

Stokkand er et mørt kjøtt med en subtil viltsmak. Server toast med andefilet, søte tomater og kremet burrata. For å løfte frem det beste i fuglen trenger du en vin som er nyansert og kraftfull på samme tid. Her kommer Pinot Noir inn i bildet, helst fra den gamle verden. Vinen har en frisk syre som skjærer gjennom kjøttets fett.

Glasstips: Riedel Veloce – Pinot Noir
Oppskrift: Toast med stokkand og tomat

Barolo til villsvinfilet

Biff Wellington med villsvinfilet? Ja, absolutt! Her har vi et godt tips fra viltkokken Daniel Tottie. Hele retten utstråler kompleksitet og eleganse – og krever en vin i samme klasse. Prøv gjerne Barolo til retter med villsvinfilet. Vinen er både smakfull og kraftig. Noter av trøffel og tjære, som utvikles når Barolo modnes, fremhever de jordlige og robuste smakene i kjøttet.

Glasstips: Riedel Performance  – Pinot Noir
Oppskrift: Villsvin Wellington

Relaterte produkter