SMAKFULL HØSTGRYTE MED KANTARELLER

Publisert av: Hanna Høiness, 16.09.2025

Sopp er høstens favoritt – og enda bedre, den kan plukkes selv. I skogen finner du ro og frisk luft, som gjør deg kvikkere, og hvis du i tillegg finner sopp, kan du dele smaken og opplevelsen med venner og familie rundt middagsbordet.

Nyt den herlige høstoppskriften på portvinsmarinert høstgryte med kantareller, signert proffkokk Louise Johansson.

INGREDIENSER

(4–6 porsjoner)

Ingredienser

3 dl portvin eller fyldig rødvin
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss knuste einebær
1 ts tørket timian
1 stk løk, grovhakket
2 stk gulrøtter, skrellet og grovhakket
700 g viltkjøtt, i store biter (villsvin, elg)
2 ss olje til steking
3 dl vann (til buljong)
2-3 ss konsentrert viltfond
200 g kantareller, delt
150 g blåmuggost, smuldret
3 dl kremfløte
1 ss japansk soya
2 ss solbærgelé (ev. lys sirup)
maisstivelse
2 ss smør

Til servering
800 g nykokte poteter
finhakket persille

Slik gjør du

Bland portvin (eller en fyldig rødvin), hvitløk, einebær og timian til en marinade. Tilsett løk og gulrot.

Legg kjøttet i marinaden, og la det godgjøre seg i kjøleskap i minst 24 timer.

Ta kjøttbitene opp av marinaden, og brun dem i olje i en stor gryte.

Hell marinaden over rotfruktene. Tilsett vann og viltfond. La det koke under lokk til kjøttet er mørt, ca. 1 1⁄2 time.

Stek kantarellene i smør. Hell deretter kantareller, blåmuggost, fløte, soya og gelé i gryten. Jevn ut med maisenna, og smak til med salt og pepper. La det småkoke i 5 minutter.

Server gryten med kokte poteter, og pynt med finhakket persille.

Relaterte produkter