Presentert av:
Druesorten er en av de viktigste faktorene for hvordan en vin lukter og smaker. Det som også er avgjørende for vinopplevelsen, er hva slags glass vinen drikkes av. I Druespesifikt med Riedel går vineksperten Liora Levi gjennom noen av våre favorittdruer – og hvilken type glass som kreves for at vinen skal komme til sin rett.
Shiraz/syrah
Shiraz- og syrahviner lages av den samme blå druen. Opprinnelig kommer druen fra Rhône-dalen i Frankrike, og der har den blitt kalt syrah. Da druen begynte å dyrkes i Australia på 1830-tallet ble det laget et nytt, mer engelskklingende navn: Shiraz. Shiraz- og syrahviner skiller seg ikke bare i stavemåten, men også i karakter. I Rhône-dalen er vinene stramme, men med en tydelig fruktighet og syre. Aromaene preges av mørk frukt og bær, som for eksempel plommer og kirsebær. I Australia er vinene varmere og mer sjenerøse. Ofte har de innslag av mørke bær, som villbringebær, morbær og bjørnebær. Shiraz- og syrahviner finnes i dag i store deler av verden. Navnevalget avslører hvilken stil vinen har. En sørafrikansk syrah skal altså etterligne den franske varianten av vinen, mens en sørafrikansk shiraz har den australske vinen som forbilde.
Kort om shiraz:
• Smak av solmoden søt frukt
• Innslag av plommer, bjørnebær og kirsebær
• Saftige tanniner
• Forholdsvis høyt alkoholinnhold
Kort om syrah
• Opprinnelig fra Rhône-dalen
• God syrlighet
• Pepperaktig preg
• Stramme tanniner
Glass TIL Shiraz/Syrah
Riedels vinglass til Shiraz- og Syrahviner har en stor klokke med relativt liten åpning. Klokkens form forsterker duften i vinen, bevarer fruktaromaene og gir den en rundere, mindre bitter smak.
Kort om glasset:
• Stor klokke
• Liten åpning
• Bevarer fruktaromaene
• Bevarer krydderpreget i vinen
• Demper tanninene og reduserer bitterheten
• Passer også: Amarone, Touriga Nacional, Sangiovese
Se alle glass til Shiraz/Syrah her
SPISE TIL SHIRAZ/SYRAH
Til disse vinene kan du spise:
• Rødt kjøtt
• Grillmat
• Pølse
• Spareribs