
Hvordan få en riktig god jul? Servere en deilig saftige juleribbe – med perfekt svor.
Her får du Proffkokk Øyvind Bøe Dalelvs beste ribbetips – en garantert snakkis rundt julmiddagen! Servert med kålrotstappe, rødkål og poteter, blir dette en soleklar familiefavoritt.
Ingredienser
Langtidstekt ribbe (4 porsjoner)
- Tynnribbe1 kg (250 g per person)
- Salt
- Grovkvernet pepper
- Vann
- Aluminiumsfolie
Surkål
- Hodekål1 stk ( ca 1,5 kg)
- Eplesidereddik1 dl
- Rødt eple1 stk
- Honning2 ss
- Karve2 ss
- Appelsin, skall1 stk
- Vann3 dl
- Smør1 ss
- Salt
- Pepper
Rødkål
- Rødkål eller rød spisskål1 stk
- Eplecideredikk1 dl
- Solbærsaft1 dl
- Fikenmarmelade1 gl
- Honning2 ss
- Appelsin1 stk
- Smør1 ss
Ribbesaus
- Meierismør4 ss
- Hvetemel4 ss
- Kraft fra ribben3 dl
- Buljongkraft5 dl
- Salt0,5 ts
- Pepper0,5 ts
- Hvitvin/rødvin0,5 dl
- Laubærblad1 stk
- Nellik0,25 ts
- Eple1 stk
- Fiken3 stk
Tilbehør
- Poteter
Slik gjør du
Tynnribbe
Rut opp ribben med ca 1x1 cm ruter, kun i svoren – pass på så du ikke skjærer ned i kjøttet.
Krydre godt med salt og grovkvernet pepper, gjerne 2–3 dager i forveien.
Finn fram en ildfast form og legg et stykke sammenkrøllet aluminiumsfolie i bunnen. Legg ribben oppå folien slik at fettet kan renne fra svoren. Hell i ca. 1 cm vann i formen.
Sett ribben midt i ovnen. Skru ovnen på over- og undervarme, 75–80 grader. La ribben stå i ovnen i ca. 16 timer. (De fleste ovner stopper etter 12 timer – bruk timer for å fullføre steketiden. Hold alltid ovnsdøren lukket.)
La ribben hvile i ca. 30 minutter på benken før du skjærer den i passende stykker med en skarp brødkniv.
Surkål
Finsnitt hodekålen i tynne strimler og fjern stilken.
Del eplet i båter.
Legg kål og eple lagvis i en stor kjele. Hell over vann, eddik, honning, karve, salt og pepper.
Kok opp og la det hele trekke på middels varme under lokk i cirka 45-60 minutter.
Rør om av og til for å sjekke om det er nok fuktighet i kjelen; tilsett eventuelt litt vann om det virker tørt.
Smak til med salt og pepper etter behov. For en rundere smak kan du tilsette litt smør eller ribbefett før servering.
Rødkål
Finsnitt kålen og kutt eple og eventuell tørket frukt. Fres kålen i en kjele med litt fett i noen minutter, til den mykner.
Tilsett væske (saft, eddik, vin eller vann), sukker, og krydder. La det hele småkoke under lokk i 30 til 45 minutter, til kålen er mør. Rør av og til.
Fjern lokket for å redusere væsken.
Tilsett fiken, eple eller andre ingredienser mot slutten av koketiden.
Smak til med salt, pepper, og eventuelt litt ribbefett.
Ribbeaus
Smelt og brun smøret i en kjele. Ha på hvetemelet og bland det godt i kjelen til det har fått en fin brunfarge. Rør hele tiden.
Spe på med kraften mens du visper.
Tilsett vin, fiken, julekrydder, nellik og pepper. La alt koke i 10 min mens du rører. Sil sausen og smak til med salt.
Tilbehør
Kokte poteter
Relaterte produkter
Les også
Epledessert i glass
Eplekake i glass, tilslørte bondepiker eller epledessert med krem og brødsmuler – smak denne nye tolkningen av en skandinavisk klassiker!
Vin til julegodteri
Vin og julegodteri? Absolutt! Vi gir deg de beste vintipsene til seig knekk, skumnisse, nøtteaktig marsipan, pepperkaker med blåmuggost og silkemyk melkesjokolade.
Tips til julegaver
Fra skarpe kniver til profesjonelle mandoliner – i år ønsker vi oss harde pakker fra julenissen. Her har vi samlet seks julegavetips til premiumprodukter som sprer glede lengre enn til påske.