Ribbe med surkål og rødkål

Publisert av: Hanna Høiness, 08.12.2025

Hvordan få en riktig god jul? Servere en deilig saftige juleribbe – med perfekt svor.

Her får du Proffkokk Øyvind Bøe Dalelvs beste ribbetips – en garantert snakkis rundt julmiddagen! Servert med kålrotstappe, rødkål og poteter, blir dette en soleklar familiefavoritt.

Ingredienser

Langtidstekt ribbe (4 porsjoner)

  • Tynnribbe
    1 kg (250 g per person)
  • Salt
  • Grovkvernet pepper
  • Vann
  • Aluminiumsfolie

Surkål

  • Hodekål
    1 stk ( ca 1,5 kg)
  • Eplesidereddik
    1 dl
  • Rødt eple
    1 stk
  • Honning
    2 ss
  • Karve
    2 ss
  • Appelsin, skall
    1 stk
  • Vann
    3 dl
  • Smør
    1 ss
  • Salt
  • Pepper

Rødkål

  • Rødkål eller rød spisskål
    1 stk
  • Eplecideredikk
    1 dl
  • Solbærsaft
    1 dl
  • Fikenmarmelade
    1 gl
  • Honning
    2 ss
  • Appelsin
    1 stk
  • Smør
    1 ss

Ribbesaus

  • Meierismør
    4 ss
  • Hvetemel
    4 ss
  • Kraft fra ribben
    3 dl
  • Buljongkraft
    5 dl
  • Salt
    0,5 ts
  • Pepper
    0,5 ts
  • Hvitvin/rødvin
    0,5 dl
  • Laubærblad
    1 stk
  • Nellik
    0,25 ts
  • Eple
    1 stk
  • Fiken
    3 stk

Tilbehør

  • Poteter

Slik gjør du

Tynnribbe

  • Rut opp ribben med ca 1x1 cm ruter, kun i svoren – pass på så du ikke skjærer ned i kjøttet.

  • Krydre godt med salt og grovkvernet pepper, gjerne 2–3 dager i forveien.

  • Finn fram en ildfast form og legg et stykke sammenkrøllet aluminiumsfolie i bunnen. Legg ribben oppå folien slik at fettet kan renne fra svoren. Hell i ca. 1 cm vann i formen.

  • Sett ribben midt i ovnen. Skru ovnen på over- og undervarme, 75–80 grader. La ribben stå i ovnen i ca. 16 timer. (De fleste ovner stopper etter 12 timer – bruk timer for å fullføre steketiden. Hold alltid ovnsdøren lukket.)

  • La ribben hvile i ca. 30 minutter på benken før du skjærer den i passende stykker med en skarp brødkniv.

Surkål

  • Finsnitt hodekålen i tynne strimler og fjern stilken.

  • Del eplet i båter.

  • Legg kål og eple lagvis i en stor kjele. Hell over vann, eddik, honning, karve, salt og pepper.

  • Kok opp og la det hele trekke på middels varme under lokk i cirka 45-60 minutter.

  • Rør om av og til for å sjekke om det er nok fuktighet i kjelen; tilsett eventuelt litt vann om det virker tørt.

  • Smak til med salt og pepper etter behov. For en rundere smak kan du tilsette litt smør eller ribbefett før servering.

Rødkål

  • Finsnitt kålen og kutt eple og eventuell tørket frukt. Fres kålen i en kjele med litt fett i noen minutter, til den mykner.

  • Tilsett væske (saft, eddik, vin eller vann), sukker, og krydder. La det hele småkoke under lokk i 30 til 45 minutter, til kålen er mør. Rør av og til.

  • Fjern lokket for å redusere væsken.

  • Tilsett fiken, eple eller andre ingredienser mot slutten av koketiden.

  • Smak til med salt, pepper, og eventuelt litt ribbefett.

Ribbeaus

  • Smelt og brun smøret i en kjele. Ha på hvetemelet og bland det godt i kjelen til det har fått en fin brunfarge. Rør hele tiden.

  • Spe på med kraften mens du visper.

  • Tilsett vin, fiken, julekrydder, nellik og pepper. La alt koke i 10 min mens du rører. Sil sausen og smak til med salt.

Tilbehør

  • Kokte poteter

Relaterte produkter