Vin til julegodteri
Publisert av: Hanna Høiness, 18.11.2025

Julen byr på mange søte stunder – som vin kan nytes til! Her får du fem gode kombinasjoner som kan prøves under årets julekos.
Vin og julegodt er kanskje ikke den mest opplagte koblingen, men det finnes en hel verden av uventede og fantastiske smakskombinasjoner å utforske. Her serverer vi vintips til både seig knekk og nøtteaktig marsipan, så vel som til pepperkaker med blåmuggost og myk melkesjokolade.
Så sett frem godteriskålen, hell noe godt i glasset og la julen komme!
KNEKK + MADEIRA
La madeiravinen få en renessanse i julen! Knekk og madeira er nemlig en magisk match. Den karamelliserte smaken i godteriet speiler vinets dype toner av nøtter, sjokolade og tørket frukt.
MELKESJOKOLADE + PINOT NOIR
Til konfekten passer det godt med rødvin, gjerne en fruktdrevet pinot noir fra den nye verden. Vinen løfter sjokoladens søte, myke smaker uten å dominere – elegant og enkelt!
MARSIPAN + SAUTERNES
Den søte og nøtteaktige marsipanen krever noe like dekadent i glasset. Her er klassikeren av dessertviner, Sauternes, med toner av honning, aprikos og vanilje, en fulltreffer. Like julete som luksuriøst!
PEPPERKAKE + PORTVIN
Pepperkake og portvin? Må prøves! Portvinets rike sødme med kaffe- og sjokoladetoner passer perfekt til krydderet i pepperkakene – særlig hvis du topper dem med en bit blåmuggost.