Pannestekt lysing med brunet smør, smørdampede grønnsaker

Publisert av: Hanna Høiness, 28.09.2025

Middagstips til helgen fra Ole Martin Alfsen! Sprø pannestekt lysing med nøtteaktig, brunet smør og dampede grønnsaker.

Lysing har et hvitt, fint og fast kjøtt som minner om torsk. Når fisken tilberedes på riktig måte, er den en ekte delikatesse. Følg Ole Martins oppskrift og steketips, for å servere en rett som garantert vil sanke stilpoeng hos middagsgjestene.

Smøraktig, nøtteaktig, frisk og sprø!

Ingredienser

Stekt kummel (4 porsjoner)

  • Stekt lysing
    600 g
  • Litt havsalt
  • Sort pepper, nykvernet
  • Smør
    2 ss
  • Rapsolje
    2 ss
  • Hvitløksfedd
    2–3 stk
  • Estragon, stilker
    2–3 stk
  • Sitron, skall og saft

Brunet smør

  • Smør
    75 g
  • Ingefær, finhakket
    1 ss
  • Rød chili, finhakket
    1 ss
  • Soyasaus
    4 ss
  • Gressløk, finhakket
    2 ss
  • Sitron, saft
    0,5 stk

Dampede grønnsaker

  • Spisskål, strimlet
    0,5 kg
  • Reddiker – delt i 2 eller 4
    10 stk
  • Grønne asparges – renset, delt i staver
    8 stk
  • smør
    2 ss
  • Vann
    4 ss
  • Havsalt
  • Sort pepper, nykvernet

Slik gjør du

  • Smelt smør i en liten kjele på middels varme. La smøret småkoke og bruse i ca. 3–5 minutter, til smøret blir gyllent og lys brun i fargen og dufter delikat av nøtter.

  • Ta kjelen av varmen. Hell gjerne smøret over i en kald beholder, slik at det ikke fortsetter å brunes i kjelen. Sett til side.

  • Del fisken i porsjonsstykker. Krydre med salt og pepper. Varm opp en belagt stekepanne med som rommer alle stykkene. Ha i smør og olje. Legg i fisken når smøret har nesten sluttet å bruse.

  • Stek fiskestykkene gylne på begge sider, ca. 6–8 minutter totalt. Juster varmen opp eller ned etter behov. Det skal bruse godt i pannen.

  • Når du har snudd fisken, tilsett estragon, sitronskall og presset hvitløk. Øs fettet over fisken mens den steker. Klem over litt sitronsaft, salt og pepper. Legg fisken på et fat og la fettet bli igjen i pannen.

  • Ha ingefær og chili i pannen med fettet. La det frese noen sekunder. Tilsett deretter det brunede smøret, soyasaus og sitron. Varm opp. Tilsett tilslutt hakket gressløk.

  • Kok opp vann og smør i en vid kjele. Ha i kål, asparges og reddiker. Legg på lokk og damp i 3–5 minutter. Pass på at varmen ikke blir for høy. Rør om av og til og la det dampe til kålen så vidt faller sammen. Smak til med salt og pepper.

  • Server fisken sammen med det brunede smøret, de dampede grønnsakene og for eks litt potetpuré

Ole Martins steketips!

Å steke fersk lysing kan føles vanskelig. Mange bekymrer seg for at kjøttet skal bli tørt, litt kjedelig eller at det falle fra hverandre. Her er det viktig å velge riktig stekepanne. En panne med non-stick belegg er førstevalget til fisk, siden den er bedre egnet til å håndtere sarte råvarer. Stek i kort tid, på relativt høy varme og med rikelig mengde smør i pannen. Da får du lysing med en sprø, gyllenbrun overflate og en kjerne som skinner i perlemor. 

Relaterte produkter