Krydre hverdagen: Kjøttboller x 3

Publisert av: Lena Unger, 11.10.2017



Presentert av:  


Trenger du inspirasjon til middagen? I YouTube-serien «Krydda din vardag» viser Louise Johansson, Sveriges første Mästerkock, hvordan du enkelt kan lage en vri på ulike hverdagsretter. En av Louises absolutte favoritter er kjøttboller, og i den andre episoden lager hun tre gode sauser som kan sette krydder på denne husmannsklassikeren.


KJØTTBOLLER

GRUNNOPPSKRIFT

4 porsjoner
500 g blanding av karbonadedeig og kjøttdeig
1 gul løk, mikset
1 egg
1,5 dl melk
1 dl strøkavring
1 ts salt
Sort pepper, nymalt

SLIK GÅR DU FREM

Bland alle ingrediensene for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Sett deigen i kjøleskapet og la den avkjøles til den kjennes fast, ca. 5 minutter.

Form kjøttboller av deigen og legg dem i en ovnsfast form. Stek dem i ovnen til de er gyllenbrune og faste helt igjennom, ca. 10 minutter.


 

KJØTTBOLLER I TOMAT- OG ESTRAGONSAUS

INGREDIENSER

4 porsjoner

½ gul løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss tørket estragon
2 ss olivenolje, til steking
1 ss eddik
2 ss tomatpuré
1 ts honning
400 g tomatsaus
Salt
Sort pepper, nymalt
1 dl parmesan, revet

SLIK GÅR DU FREM

Fres løk, hvitløk og estragon til løken blir blank. Tilsett eddik, tomatpuré og honning. Rør inn tomatsaus og la det putre på svak varme i 3–5 minutter.

Smak til sausen med salt og nymalt sort pepper.

Legg i kjøttbollene og la dem varmes opp i sausen. Topp med parmesan og litt mer sort pepper.

 


 

KJØTTBOLLER I TERIYAKISAUS MED SESAMFRØ

INGREDIENSER

4 porsjoner
1 dl risvin
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ts korianderfrø, nymalt
2 ts ingefær, revet
2 dl japansk soyasaus
Sesamfrø
0,5 dl frisk koriander, hakket
 

SLIK GÅR DU FREM

Kok opp risvinen. Tilsett hvitvin, korianderfrø og ingefær. Rør inn soyasausen og la det putre på svak varme i 3–5 minutter.

Legg i kjøttbollene og la dem varmes opp i sausen. Topp med sesamfrø og frisk koriander.


 

KJØTTBOLLER I FLØTESAUS MED TYTTEBÆR

INGREDIENSER

4 porsjoner
3 dl utblandet kalvefond
3 dl kremfløte
2 ts dijonsennep
1 ts japansk soyasaus
2 ss solbærgele (alt. sirup eller konsentrert eplejuice)
2 ss maisenna
Salt
Sort pepper, nymalt
1 dl nyrørte tyttebær, til servering

SLIK GÅR DU FREM

Kok opp kalvefonden. Tilsett fløte, dijonsennep, soyasaus og solbærgelé. La sausen koke i 3–5 minutter. Jevn ut med maisenna og smak til med salt og pepper.

Legg i kjøttbollene og la dem varmes opp i sausen. Server med nyrørte tyttebær.

 

Relaterte produkter

LES OGSÅ