Presentert av:
Trenger du inspirasjon til middagen? I YouTube-serien «Krydda din vardag» viser Louise Johansson, Sveriges første Mästerkock, hvordan du enkelt kan lage en vri på ulike hverdagsretter. En av Louises absolutte favoritter er kjøttboller, og i den andre episoden lager hun tre gode sauser som kan sette krydder på denne husmannsklassikeren.
KJØTTBOLLER
GRUNNOPPSKRIFT
4 porsjoner
500 g blanding av karbonadedeig og kjøttdeig
1 gul løk, mikset
1 egg
1,5 dl melk
1 dl strøkavring
1 ts salt
Sort pepper, nymalt
SLIK GÅR DU FREM
Bland alle ingrediensene for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Sett deigen i kjøleskapet og la den avkjøles til den kjennes fast, ca. 5 minutter.
Form kjøttboller av deigen og legg dem i en ovnsfast form. Stek dem i ovnen til de er gyllenbrune og faste helt igjennom, ca. 10 minutter.
KJØTTBOLLER I TOMAT- OG ESTRAGONSAUS
INGREDIENSER
4 porsjoner
½ gul løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss tørket estragon
2 ss olivenolje, til steking
1 ss eddik
2 ss tomatpuré
1 ts honning
400 g tomatsaus
Salt
Sort pepper, nymalt
1 dl parmesan, revet
SLIK GÅR DU FREM
Fres løk, hvitløk og estragon til løken blir blank. Tilsett eddik, tomatpuré og honning. Rør inn tomatsaus og la det putre på svak varme i 3–5 minutter.
Smak til sausen med salt og nymalt sort pepper.
Legg i kjøttbollene og la dem varmes opp i sausen. Topp med parmesan og litt mer sort pepper.
KJØTTBOLLER I TERIYAKISAUS MED SESAMFRØ
INGREDIENSER
4 porsjoner
1 dl risvin
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ts korianderfrø, nymalt
2 ts ingefær, revet
2 dl japansk soyasaus
Sesamfrø
0,5 dl frisk koriander, hakket
SLIK GÅR DU FREM
Kok opp risvinen. Tilsett hvitvin, korianderfrø og ingefær. Rør inn soyasausen og la det putre på svak varme i 3–5 minutter.
Legg i kjøttbollene og la dem varmes opp i sausen. Topp med sesamfrø og frisk koriander.
KJØTTBOLLER I FLØTESAUS MED TYTTEBÆR
INGREDIENSER
4 porsjoner
3 dl utblandet kalvefond
3 dl kremfløte
2 ts dijonsennep
1 ts japansk soyasaus
2 ss solbærgele (alt. sirup eller konsentrert eplejuice)
2 ss maisenna
Salt
Sort pepper, nymalt
1 dl nyrørte tyttebær, til servering
SLIK GÅR DU FREM
Kok opp kalvefonden. Tilsett fløte, dijonsennep, soyasaus og solbærgelé. La sausen koke i 3–5 minutter. Jevn ut med maisenna og smak til med salt og pepper.
Legg i kjøttbollene og la dem varmes opp i sausen. Server med nyrørte tyttebær.