Smørbrød på 3 måter

Publisert av: Hanna Høiness, 31.03.2025

Fersk laks, kremet rekesalat eller rustikk potet – hvilken variant velger du?

Smørbrød er en dansk hverdagsklassiker som alltid gjør suksess – spesielt på buffétbordet og som fingermat. De små rugbrødene er både enkle å lage og å variere, perfekt å toppe med ulike pålegg etter sesong og smak. Her byr vi på tre vårlige varianter, som passer like godt til festen som til en herlig lunsj i solen.

Velbekomme!

INGREDIENSER

Laks & ferskost (4 stk brød)

  • 4 skiver rugbrød
  • 100 g kremost
  • 150 g røkt laks
  • 4 reddiker
  • 0,5 sitron
  • 1 ts svarte sesamfrø⁣
     

Slik gjør du

  1. Skjær brødet i skiver og smør på kremosten.
  2. Skjær så røkt laks, reddiker og sitron i tynne skiver. 
  3. Dandér smørbrødene og avslutt med å strø over sesamfrø.⁣

INGREDIENSER

Rekesalat, egg & tangkaviar (4 stk brød)

  • 4 skiver rugbrød
  • 4 kokte egg
  • 200 g pillede reker
  • 4 ss majones
  • 2 ss crème fraîche
  • 2 ss rødløk
  • 1 bunt fersk gressløk
  • ½ sitron
  • Salt & pepper
  • 4 ts rogn
     

Slik gjør du

  1. Finhakk rødløk og gressløk (mengde etter smak). Bland sammen med crème fraîche og reker. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  2. Smør et lag majones på brødskivene. 
  3. Legg på skiver av kokt egg, rekesalat og topp med en skje rogn.
  4. Pynt med finhakket gressløk.

INGREDIENSER

Potet, dijonnaise & fritert løk (4 stk brød)

  • 8 stk poteter
  • 4 skiver rugbrød
  • 1 gul løk
  • 2 ss hvetemel
  • 1 l rapsolje
  • 1 dl majones
  • 1–2 ss dijonsennep
  • 1 ss smør
  • Fersk timian
  • Feldsalat (mâchesalat)
  • Salt & pepper
     

Slik gjør du

  1. Bland majones og dijonsennep. Smak til med salt og pepper, og oppbevar kjølig til servering.
  2. Kok potetene i godt saltet vann til de er myke. Hell av vannet og la dem avkjøles.
  3. Skjær løken i tynne skiver. Bland hvetemel og en klype salt i en bolle, og vend løkskivene i melblandingen. Varm opp oljen i en kjele til den når 160–170 grader. Friter løken i små porsjoner – oljen vil boble kraftig når løken legges i. Når løken er gyllen, ta den opp med en hullsleiv og legg den på kjøkkenpapir. La den avkjøles.
  4. Smør først brødskiven med smør, deretter med dijonnaise. Skjær potetene i skiver og legg dem oppå. Topp med fritert løk, fersk timian og noen blader feldsalat.

Relaterte produkter

Ved å klikke på «Aksepter alle» samtykker du til at vi kan samle inn informasjon om deg for ulike formål, inkludert: funksjonalitet, statistikk og markedsføring.