Smørbrød på 3 måter
Publisert av: Hanna Høiness, 31.03.2025
Fersk laks, kremet rekesalat eller rustikk potet – hvilken variant velger du?
Smørbrød er en dansk hverdagsklassiker som alltid gjør suksess – spesielt på buffétbordet og som fingermat. De små rugbrødene er både enkle å lage og å variere, perfekt å toppe med ulike pålegg etter sesong og smak. Her byr vi på tre vårlige varianter, som passer like godt til festen som til en herlig lunsj i solen.
Velbekomme!
INGREDIENSER
Laks & ferskost (4 stk brød)
- 4 skiver rugbrød
- 100 g kremost
- 150 g røkt laks
- 4 reddiker
- 0,5 sitron
- 1 ts svarte sesamfrø
Slik gjør du
- Skjær brødet i skiver og smør på kremosten.
- Skjær så røkt laks, reddiker og sitron i tynne skiver.
- Dandér smørbrødene og avslutt med å strø over sesamfrø.

INGREDIENSER
Rekesalat, egg & tangkaviar (4 stk brød)
- 4 skiver rugbrød
- 4 kokte egg
- 200 g pillede reker
- 4 ss majones
- 2 ss crème fraîche
- 2 ss rødløk
- 1 bunt fersk gressløk
- ½ sitron
- Salt & pepper
- 4 ts rogn
Slik gjør du
- Finhakk rødløk og gressløk (mengde etter smak). Bland sammen med crème fraîche og reker. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
- Smør et lag majones på brødskivene.
- Legg på skiver av kokt egg, rekesalat og topp med en skje rogn.
- Pynt med finhakket gressløk.

INGREDIENSER
Potet, dijonnaise & fritert løk (4 stk brød)
- 8 stk poteter
- 4 skiver rugbrød
- 1 gul løk
- 2 ss hvetemel
- 1 l rapsolje
- 1 dl majones
- 1–2 ss dijonsennep
- 1 ss smør
- Fersk timian
- Feldsalat (mâchesalat)
- Salt & pepper
Slik gjør du
- Bland majones og dijonsennep. Smak til med salt og pepper, og oppbevar kjølig til servering.
- Kok potetene i godt saltet vann til de er myke. Hell av vannet og la dem avkjøles.
- Skjær løken i tynne skiver. Bland hvetemel og en klype salt i en bolle, og vend løkskivene i melblandingen. Varm opp oljen i en kjele til den når 160–170 grader. Friter løken i små porsjoner – oljen vil boble kraftig når løken legges i. Når løken er gyllen, ta den opp med en hullsleiv og legg den på kjøkkenpapir. La den avkjøles.
- Smør først brødskiven med smør, deretter med dijonnaise. Skjær potetene i skiver og legg dem oppå. Topp med fritert løk, fersk timian og noen blader feldsalat.
