Et dypdykk i japansk vin

Publisert av: Hanna Høiness, 11.09.2025

Du kjenner godt til japansk øl og sake, men hva med japansk vin? Vår vinekspert Liora Levi presenterer tre populære druer – med oppskrifter komponert av våre prisbelønte kokkepartnere.

Sa du japansk vin? Det som er ukjent for mange er at japansk vinproduksjon har en mangehundreårig historie, og det eldste vineriet ble grunnlagt allerede på 1800-tallet. Selv om Japan tradisjonelt sett er mer kjent for sake, øl og whisky, har interessen for landets viner økt markant de siste årene. Vinflaskene blir stadig flere og finnes nå å bestille på restauranter verden over.

Til tross for et klima med høy nedbør og luftfuktighet, har Japans vinmakere klart å skape en helt egen vinkultur. Her eksperimenteres det flittig med både klassiske europeiske druer og lokale druekrysninger. Alt for å utvikle nye og bedre viner – og verdige kombinasjoner til Japans delikate matretter.

Her kan du lese mer om tre populære japanske druer samt få glasstips, oppskrifter og vurderinger fra Liora Levi.

Koshu

Koshu er en hvitvinsdrue som hovedsakelig dyrkes i Yamanashi-distriktet, men også i Hokkaido som er Japans mest trendy vindistrikt. Vinen er kjent for sin enkle, friske stil med tydelig syre. Den passer utmerket til sushi, sashimi, salat og andre lette retter.

Glasstips: Riedel Veritas - Champagne Wine (kjent som ”Koshuglasset” i Japan)
Oppskrift: Øyvind Dalelvs laks tataki

Liora om Koshu: ”Jeg har smakt en del koshu og synes det er en interessant drue. Den har en frisk syre og fin fruktighet med smaksnyanser.”

Muscat Bailey A

Muscat Bailey A er en hybrid mellom druene Muscat Hamburg og Bailey. Den brukes til å lage japansk rødvin i en lettere stil. Typisk for vinen er en tydelig duft av jordbær. Med sine myke tanniner egner vinen seg godt til fet, hvit fisk og lettere retter av fjærkre og kjøtt.

Glasstips: Riedel Performance - Pinot Noir
Oppskrift: Albin Edbergs piggvar med kombusmørsaus

Liora om Muscat Bailey A: ”Jeg er overrasket over at vinen har så intense jordbæraromaer. Sødmefull frukt, den er 'easy going' og så å si ingen tanniner. Et godt alternativ til de som ikke vil drikke hvitvin, men heller rødvin til hvitvinsmat. Den passer godt i Riedels pinotglass.”

Yamasachi

Yamasachi betyr ”høsting fra fjellene” og er navnet på en kuldetålende krysning fra Hokkaido. Druen gir en rødvin som er robust i stilen. Her finnes grønne innslag både i duft og smak, med aromaer som wasabi, paprika og matcha. Vinen passer godt til tempura eller viltkjøtt.

Glasstips: Riedel Veritas - Old World Syrah
Oppskrift: Filip Poons Tempura

Liora om Yamasachi: ”Tydlige grønne aromaer og en veldig aromatisk vin. De vegetale tonene får meg til å tenke på Cabernet-druene, som Cabernet Franc. Men det finnes lite tanniner og det er en veldig lett rødvin. Ikke helt 'my cup of tea'.”

Relaterte produkter