Tempurafritert clarias

Publisert av: Hanna Høiness, 12.09.2025

Hvordan smaker fremtidens mat? Prøv denne smakfulle oppskriften, så får du se! En tempurafriterte clarias med grønn koriandermajones.

Det finnes mye som inngår i begrepet «fremtidsmat». En råvare som er relativt ny i Norge er den klimavennlige mallefisken clarias. Fisken kategoriseres som «halvfet» og kan spises rå som sashimi, røykes, friteres eller brukes i fiskeboller. Proffkokk Filip Poon har her laget en tempurafritert variant, der fisken serveres sammen med en grønn koriandermajones.

INGREDIENSER

(2 porsjoner) 
ca. 500 g clarias (kan også byttes med f.eks. torskefilet)

Rimlake
1 l vann
1 ss salt

Fritering
2 dl tempuramel
1 egg
2 dl iskaldt vann (evt. kullsyrevann eller øl)
1–2 l rapsolje

Koriandermajones
1 potte koriander
ca 30 g spinat
½ hvitløksfedd
3 dl rapsolje
1 egg
1 ts Dijonsennep
1/2 ts salt

...

Slik gjør du

Del fisken i små biter. Bland rimlaken til saltet er løst opp. Legg i fisken og la den ligge i minst 30 min. Ta opp og tørk godt.

Plukk korianderen og legg i en mikser. Tilsett spinat, hvitløk og rapsolje. Kjør til oljen får en jevn grønn farge. Sil gjennom en finmasket sil og avkjøl i kjøleskap. Knekk et egg i en bolle. Tilsett sennep og salt. Miks med stavmikser i ca. 20 sekunder. Hell forsiktig i den grønne oljen mens du mikser til majonesen blir tykk. Smak til med salt.

Bland mel, egg og vann i en bolle. Rør sammen til en jevn røre, gjerne med spisepinner. Det skal være mest mulig luft i røren. Varm opp rapsolje i en kjele til 170–180 grader. Dypp fisken i røren og fritér i oljen. Hold fisken over kjelen et par sekunder før du slipper den, så den ikke setter seg fast i bunnen. Fritér i 4–5 minutter, til fisken er gyllenbrun. Server straks med majonesen.

RELATERte PRODUKTER