Bartending for dummies

Publisert av: Nellie Karlsson, 12.05.2022

Presentert av:  

 

Strainer, shaker, tumbler og muddler... Vanskelig å holde tritt med barspråket? Ikke noe problem! Ved hjelp av ordboken vår går du fra drinkamatør til anerkjent cocktailskaper på kort tid.

Vi rister og siler, blander og pynter. Blander sukkerlake, koker sirup og kanderer appelsinskall. Topper med håndlaget tonics og forsterker med bitter. Ja,  drinktrenden i Norge er mildt sagt sterk. Og vi er mange som vil mestre den edle kunsten å blande virkelig gode drinker. 


Så hvordan går du frem?Det første trinnet er å lære deg lingot. For å hjelpe deg har vi derfor satt sammen en ordliste med noen av bartenderens mest brukte termer og favorittord. En lekker ordbok som garantert får deg til å skinne bak baren –  i alle fall verbalt. 

 

BARORDLISTE frA A – Å

      J         


BArskJe

Skje som brukes til å blande, røre og legge drinker på lag. En barskje har ofte et langt skaft og en liten skje i den ene enden. Dette for å kunne nå ned til bunnen av drinkglasset.

BITTER

Alkoholbasert essens smaksatt med krydder eller urter. En av de mest kjente er Angostura Bitter som har en utpreget krydret og bitter smak. Brukes som krydder i drinker som klassikerne Whisky Sour og Old Fashioned.

BLANDEGLASS

Glass eller mugge som brukes til å blande drinker og til å helle drinken uten å søle.

COCKTAIL

En blandet drink med tre eller flere ingredienser. En cocktail har ingen krav til å inneholde flere forskjellige typer brennevin eller serveres i et bestemt glass.

COCKTAILGLASS

Glass for rørte eller ristede drinker uten is.

FIZZDRINK

Skummende eller boblende drink som ofte inneholder en eller annen form for alkohol, "sur" juice og farris. En klassisk fizzdrikk er for eksempel Gin Fizz og Morning Glory Fizz.

FIZZGLAS

Et fizzglass er et mindre highballglass for fizzdrinker. Den glatte innsiden gjør at fizzdrinker ikke skummer over når du skjenker.

FLAMING DRINKS

Alkoholholdige drikker som antennes og begynner å brenne – altså flamberes. Denne metoden brukes hovedsakelig som en visuell effekt

FROSÉ

Frozen rosé – med andre ord frossen rosé.

GALOPP

Navn på øl servert i et vinglass på 12,5 centiliter. Galopp refererer til kun én øl som du tar hvis du er på farten eller ikke har tid til å drikke en hel øl. 

GROGG

Drink som vanligvis inneholder to komponenter; en eller annen form for brennevin blandet med blandevann i form av juice, brus, farris, etc.

HIGHBALLGLASS

Populært glass for longdrinker/longdrinks.

JIGGER

Det engelske ordet for målekopp - et verktøy som brukes til å måle alkohol eller andre drikker i drinker.

KLARIS

Spesiell type is som har blitt populær å bruke til drinker av ulike slag. Den klare isen er ikke bare estetisk klarere og finere enn «vanlig» is. Den smelter også langsommere og inneholder ingen aromaer eller smaker.
Les mer

longdrink

Drink som serveres i et høyt glass med minst 15 cl væske (totalt). Longdrinks serveres ofte på is og inneholder flere mixers enn short drinks.

MIXERE

Drikkevarer som brukes til å blande drinker med for eksempel juice, brus eller vann.

MIXOLOG

En annen betegnelse for bartender. En mixolog beskrives ofte som å skape "drikkekjemi", det vil si molekylær mixologi.

MIXOLOGI

Et annet navn for kunsten å blande drinker - bartender.

MOCKTAIL

En mocktail er en alkolholfri cocktail. 

MUDDLE

Muddle betyr at du knuser noe ved å støte det i et glass eller en miksebolle, vanligvis sukker, frukt eller urter. Teknikken blir brukt for å frigjøre intensivere aromaer til drinken og utføres før de andre ingrediensene tilsettes.

MUDDLER

Bartenderens svar på en morter. Ved å støte dine ferske urter, krydder eller sitrusskall med en muddler frigjøres aromaene og du får en mer intens smak i drinken din.

NEAT

Navn for å beskrive drinker som nytes uten is eller vann, altså "neat". Noen eksempler er whisky, bourbon, brandy, cognac og sazerac.

NEATGLASS

Glass som er egnet til brennevin og drinker som nytes neat.

Nick and Nora 

Nick & Nora er en populær glassmodell på barer rundt omkring i verden. Formen på klokken tvinger deg til å vippe hodet bakover når du drikker, noe som igjen fører til at drinken lander midt på tungen i stedet for på tungetuppen. Dette gjør glasset egnet for drinker med tydelig brennevinsmak, som Martini og Manhattan.

NoLO

Samlenavn som beskriver drinker/drikker uten – eller svært lite – alkohol i.

On the rocks

Drikke/drinker servert over is - knust eller i store isbiter.

RISTET DRINK

En drink som ristes over is, i en shaker.

ROCKSGLASs

Glassmodell brukt til drinker servert "on the rocks". Rocksglasset er vanlig i drinksammenheng og kalles også Old Fashioned glass etter den populære whiskydrinken med samme navn.

Rørt drink

Drink som skal røres, ikke ristes. Drinker som skal være gjennomsiktige, f.eks. en Dry Martini, skal røres.

Shaker

Redskap som brukes for å riste drinker. Vanligvis i rustfritt stål.

SHORT DRINK

Drink servert i et lavt glass. Inneholder vanligvis mer alkohol sammenlignet med mixere sammenlignet med en longdrink. Som et resultat oppleves den også som sterkere.

SUKKERLAKE

En blanding av vann og sukker som varmes opp og løses opp. Brukes som søtningsmiddel til drinker.

SOUR

Ordet sour i drinker betyr at drinken inneholder en blanding av juice fra sitrusfrukt og sukkerlake. Noen kjente "sours" er Whiskey sour, Pisco sour og Amaretto sour.

SOURGLASS

Glassmodell som brukes til sour-drinker.

STRAIGHT UP

Drink som ristes eller røres over is og deretter siles og serveres over is, i et cocktailglass.

STRAINER

Engelsk for ”drinksil”. En strainer brukes til å sile og helle drinker ut av en shaker uten is.

TONIC

Populær drink smaksatt med kinin. Brukes ofte som ingrediens i ulike drinker, ikke minst sammen med gin i klassiske Gin & Tonic.

TOPPE

Ord som beskriver metoden å ”toppe opp” eller ”fylle opp” drinken.

Tørriste

En drink som tørristes ristes i en shaker, uten is.

TUMBLER

Glassmodell som ofte brukes til å servere whisky eller drinker som Black Russian. Et tumblerglass er ofte lavt og har en relativt tykk bunn, uten stilk eller fot.

zero-waste-cocktail

Når det kommer til cocktailer, betyr «zero waste» fremfor alt å redusere svinn. For eksempel kan en zero-waste cocktail inneholde sirup laget av rester av rødvin og/eller pyntet med gammelt tørket appelsinskall.

 

...

HVILKEN DRINK ER DU?

Dyp som en Old Fashioned eller flørtende som en Cosmo – hvilken drink er du? Gjør vår  quiz og finn ut hvilken drink som speiler din personlighet!

SVAR PÅ QUIZEN

RELATERTE produkter

LES OGSÅ