Janssons fristelse

Publisert av: Hanna Høiness, 18.11.2025

Kom i julestemning med vår oppskrift på Jansson! Kremet, smakfull og herlig fyldig.

En perfekt laget Janssons fristelse er vanskelig å slå. Hemmeligheten ligger i å bruke riktig blanding av fløte, melne poteter og en skarp mandolin som hjelper deg å skjære fine skiver eller staver.

Sett smaken av tradisjon på bordet!

Ingredienser

Janssons fristelse

  • Gul løk, store
    2 stk
  • Poteter, melne
    700 g
  • Ansjos
    125 g (+ 1–2 ss lake)
  • Kremfløte
    3–4 dl
  • Salt og pepper
  • Strøkavring
    3 ss
  • Smør

Slik gjør du

  • Skrell og del løken i to. Skjær den i tynne skiver, gjerne med en mandolin.

  • Varm smør i en stekepanne på lav varme. Stek løken til den er myk, gjennomsiktig og gyllen.

  • Skrell potetene og skjær i tynne staver, gjerne med en mandolin.

  • Sil av laken fra ansjosen og sett den til side. Klipp eller hakk ansjosfiletene grovt.

  • Sett ovnen på 225 grader (over- og undervarme).

  • Visp sammen fløten med 1–2 ss av laken fra ansjosen. Smak til med pepper og eventuelt litt salt.

  • Smør en ildfast form. Legg lagvis potet, løk og hakket ansjos. Avslutt med et lag potet. Hell over ansjosfløten og topp med strøkavring samt noen klatter smør.

  • Stek gratengen i nederste del av ovnen i ca. 40–50 minutter. Dekk med aluminiumsfolie hvis den begynner å få for mye farge.

Relaterte produkter