Wine for dummies

Publisert av: Nellie Karlsson, 20.08.2021

Presentert av:  

 

Vil du lære å snakke vin flytende? Da bør du sjekke ut vår vinordbok! Her har vi samlet termer, ord og uttrykk som vil hjelpe deg å gå fra vinnovise til vinekspert.

Vin er mer trendy enn noensinne, noe man både ser på antallet lokale vinbarer, små vinleverandører, og ikke minst på måten vi generelt snakker om vin i dag. Ja, det er vel slik at den økende interessen for drikken har gitt opphav til en eller to selvutnevnte vineksperter? En mengde hobby-sommeliers som ikke er redde for å bruke ord som Pet nat, bouquet, naturlig vin, lagring av eikefat og dekantering.

Å snakke vin
blir stadig mer vanlig, og for å holde tritt med svingene gjør du rett i å lese og lære deg. Men hvorfor gjøre det vanskelig for deg? I vår ordbok har vi samlet noen av de vanligste og viktigste vintermene. Ordforrådet du trenger for å snakke vin flytende — ganske enkelt.

 

VINORDLISTE FRA  A – Å

 

Amarone

Amarone, eller Amarone della Valpolicella, er en italiensk rødvin. Vinen kommer fra Veneto og produseres i vindistriktet Valpolicella.

Barrique

225 liters eikefat som brukes til lagring av vin.

Barolo

En rød DOCG-vin fra Piemonte i Nord-Italia. Barolo er laget bare av druen Nebbiolo og krever et alkoholinnehold på minst 13 prosent.

Bourgogne

Velkjent vindistrikt i Øst-Frankrike. Burgunder vin inkluderer vanligvis lettere, elegante viner av høy kvalitet. De vanligste druesortene som dyrkes her er Pinot Noir, Chardonnay og Gamay.

Bouquet

Ord for aroma og smak av vinen. Bouqueten er ofte beskrevet i form av kompleks eller enkel.

Brut

Mål for tørrhetsgraden i musserende vin og champagne. "Brut Nature" eller "Extra Brut" er vinene med lavest sukkerinnhold.

Cabernet franc

Blå drue fra Frankrike som er nært beslektet med Cabernet Sauvignon. Vinene er preget av høy syre og rike tanniner.
 

Cabernet sauvignon

Velkjent druesort med opprinnelse i Bordeaux, Frankrike. Druen er en krysning mellom den blå druen Cabernet Franc og den grønne Sauvignon Blanc.

 


 

Cava

Musserende vin fra vindistrikter som tilhører den spanske regionen Catalonia.

Chablis

Fransk vinområde i liten skala som tilhører den velkjente vinregionen Bourgogne. Viner herfra er laget av den grønne druen Chardonnay og karakteriseres hovedsakelig som veldig tørre, med høy syre.

Chardonnay

Grønn, lettdyrket drue som blant annet brukes i Champagne. Chardonnay blir sett på som noe av en superdrue for produksjon av hvite viner og er vanlig i vinland som Frankrike, USA og Australia.

Côtes

Fransk ord for "kyst", "bakke" eller "skråning". Forekommer blant annet i Côtes du Rhône eller Côtes de Provence.

Cuvée

Fransk ord for "blanding".

Dekantering

En lufteprosess som finner sted når du heller vin fra flaske til karaffel. Ved dekantering er det vanlig at vinen "blomstrer" og skilles fra bunnfallet.
 


DOC

Italiensk klassifisering for å sikre kvaliteten på viner produsert i landet. Ordet er en forkortelse av Denominazione di Origine Controllata og betyr "kontrollert opprinnelse". For at en vinprodusent skal kunne sette DOC på etiketten, må opprinnelsen til vinen kontrolleres og druesorten må stamme fra distriktet der produksjonen finner sted.

DOCG

Den høyeste klassifiseringen av italienske viner. Ordet er en forkortelse av Denominazione di Origine Controllata e Garantita og betyr "kontrollert og garantert opprinnelse". Før en vin kan skilte med DOCG på etiketten, må den ha vært DOC-klassifisert i minst fem år.

EIKEFATLAGRING

Lagringsmetode som betyr at vinen etter fullstendig gjæring av alkohol får være i fat laget av eik. Dette for å gi vinen karakter. For eksempel kan en hvitvin laget av druen Chardonnay ha en frisk og sitrusaktig smak når den lagres i en tank. Hvis den derimot lagres på eikefat, får vinen en smøraktig, fyldig og mye kraftigere karakter.

Filtering

Teknikk som brukes under vinprosessen for å fjerne partikler fra vinen.

FELLing

Biprodukt av døde gjærceller i vinen. Bunnfallet kan fjernes ved dekantering.

GAMLE VERDEN

Paraplykonsept som brukes til å beskrive viner fra tradisjonelle europeiske vinland. Dette inkluderer land som Frankrike, Italia, Spania og Tyskland.

Kork defekt

Term for å beskrive vin som påvirkes av stoffet trikloroanisol (dannes i møtet mellom vinens bakterier og klorsubstanser i korken på vinflasken). En vin med korkdefekt lukter muggen og regnes som ødelagt.

Maserasjon

Maserasjon er en prosess som hovedsakelig brukes i produksjonen av rødvin. Knuste drueskall, druefrø og stilker får ligge igjen i mosten for å gi vinen smak, farge og tanniner.

Merlot

Blå druesort som dyrkes over hele verden, men med opprinnelse i Bordeaux. Merlot produserer ofte myke og saftige viner med smak av plommer.

Naturvin

Et paraplybegrep for vin produsert med minimal ytre påvirkning. Noen vanlige deler er økologisk jordbruk, håndhøsting, naturlig gjær og avstand fra tilsetningsstoffer og filtrering. Hva som er og ikke er naturlig vin er et kontroversielt spørsmål, siden det ikke er noen offisiell sertifisering.
 


NyE vERden

Paraplybegrep som brukes til å beskrive viner fra land som er "nye" i vinproduksjon. Dette inkluderer vinland som Chile, Argentina, Sør -Afrika og USA.

Pet nat

Naturlig, musserende vin. Navnet er en forkortelse av franske "petillant naturel" som refererer til ufiltrerte viner som har blitt gjæret ferdig i en flaske.

Pinot noir

Blå drue som ofte finnes i røde Bourgogneviner. Det er også en av tre druer i klassisk Champagne. Oftest beskrevet som en av de mer følsomme og vanskeligere druesorter å dyrke.

Primitivo

Italiensk navn på Zinfandel -druen. Primitivo viner stammer vanligvis fra Puglia, Sør -Italia. Typisk for vinene er innslag av mørk, søt frukt og krydret pepper.

Prosecco

Mousserende vin med opprinnelse i Nord-Italia.

Reserva

Spansk kvalitetsnivå for viner som har blitt lagret en viss tid på eikefat og flasker.

Riesling

Aromatisk grønn drue med opprinnelse i Tyskland. Viner laget av Riesling er vanligvis friske, men kan ha både tørr og søt karakter.

Sauvignon blanc

Populær grønn druesort som dyrkes i flere forskjellige vinregioner, over hele verden. Druen har en høy syre som minner om Riesling.

Sec

Musserende vin som inneholder mellom 17 og 35 gram sukker / liter.

Sediment

Et annet ord for bunnfall.

Shiraz

Navn på druesorten Syrah i vinlandene i den nye verdens vinland. Shiraz -viner er ofte litt varmere og smakrikere enn Syrah -viner fra Frankrike, ettersom de vokser i et varmere klima.
 


Syrah

Blå druesort med opprinnelse i Nord -Rhône, Frankrike. Viner laget av Syrah er ofte krydret og kraftige, med et høyt innehold av syre. I vinlandene Australia, Chile og Sør -Afrika går druen under navnet Shiraz.

Tanniner

Naturlig stoff som finnes i de fleste planter, inkludert drueskall, stilker og steiner. Tanniner bidrar til vinens grovhet og er det som får mange rødviner til å føles bitre eller tørre på tungen.

Valpolicella

Et populært vindistrikt i Nord -Italia. Området ligger i den italienske provinsen Verona, øst for Gardasjøen.

Viejo

På spansk betyr Viejo "gammel vin". Viner som har blitt lagret i minst tre år er klassifisert her.

Zinfandel

Velkjent blå drue med opprinnelse i California, USA. Zinfandel -viner er vanligvis veldig fruktige og sjenerøse. Vanlige innslag er mørke bær og pepper.

LES OGSÅ