RISOTTO MED BLÅSKJELL OG TOMAT

Publisert av: Karin Cushing, 19.09.2014

Mesterkokken Louise Johansson gir deg her en herlig enkel oppskrift på risotto med blåskjell og tomat.

Den første retten hun laget i konkurransen om å bli Sveriges mesterkokk, var nettopp risotto. Deltakerne hadde bare to minutter på seg til å hente maks ti varer fra spiskammeret, og da passet risotto perfekt. «Risotti», som retten heter på italiensk, regnes som enkel, men har mengder av «amore». En gryte full av kjærlighet, rett og slett. Dette er en ekte italiensk klassiker som kan varieres ut fra det man har i kjøleskapet. Risotto er Italias svar på vår egen pytt-i-panne, laget i gryte.

INGREDIENSER

Blåskjellbuljong (4 porsjoner)
1 pose blåskjell
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
5 timiankvister
2 ss rapsolje til steking
2 dl hvitvin
2 dl vann

Risotto (4 personer)
blåskjellene fra buljongen
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
250 g cocktailtomater, gjerne i forskjellige farger
3 ss rapsolje til steking
1 g safran
3 ss tomatpuré
2 dl carnaroliris eller avorioris
2 dl hvitvin
4 dl varm blåskjellbuljong
2 dl revet parmesan (spar litt til serveringen)
3 ss smør
½ sitron, presset saft
salt og nymalt sort pepper

SLIK GÅR DU FREM

Rens og skyll blåskjellene til buljongen nøye, og kast de som er skadet.

Skjær sjalottløk og hvitløk i skiver til buljongen. Fres løken sammen med timiankvister i rapsolje i en stor kasserolle. Tilsett blåskjell, og hell i vin og vann. La det koke under lokk til blåskjellene har åpnet seg. Det tar ca. fire minutter. Kast blåskjellene som ikke har åpnet seg. Sil av fonden i en skål, og legg blåskjellene i en bolle.

Finhakk sjalottløk og hvitløk til risottoen. Del cocktailtomatene i to. Varm opp oljen i en stor kasserolle, og fres tomater, løk og safran på middels sterk varme. Tilsett tomatpuré og ris, og fortsett stekingen i ett minutt til. Ha i hvitvin og 2 dl av blåskjellbuljongen. La risen svelle under lokk på svak varme, mens du rører av og til. Tilsett resten av buljongen og spe eventuelt med litt vann om det er bruk for det. Risen er ferdig når den fortsatt har en liten kjerne i midten. Det tar ca. 20 minutter.

Rør inn parmesanost og smør. Vend forsiktig inn blåskjellene, og smak til med sitronsaft, salt og nymalt sort pepper.

Relaterte produkter

LES OGSÅ

Ved å klikke på «Aksepter alle» samtykker du til at vi kan samle inn informasjon om deg for ulike formål, inkludert: funksjonalitet, statistikk og markedsføring.