Maschmanns på Skøyen

Publisert av: Nellie Karlsson, 31.08.2023

Et norsk mekka for matglade mennesker. På Skøyen, vest for det sentrale Oslo, ligger Maschmanns Matmarked. Her finner du delikatesser fra alle hjørner i Europa. 

Egil Nordeide beveger seg selvsikkert bak den ryddige kjøttdisken Han finner frem et stykke marmorert kjøtt, deretter begynner han å jobbe med Global-kniven. 

– Dette er bistecca - hengemørnet T-benstek, forklarer han. 

Entrecôte, indrefilet, ytrefilet, côte de boeuf og bistecca ... I kjøttdisken hos Maschmanns Matmarked er listen over luksuriøse delikatesser lang. Her er utvalget så stort at selv den mest entusiastiske kjøtteteren lar seg imponere.  Og da har vi bare kommet til kjøttdisken… 

Ost, sjømat og fisk gjenstår å bli oppdaget. Samt det økologiske bakeriet og den italienske pizzeriaen ... Og alle hyllene med tørrvarer, selvfølgelig. 

– Vi har noen av de fineste matvarene som både Norge og Europa har å tilby. Her finner du en stor variasjon; fra lokalt produsert kjøtt og fersk fisk til italiensk pølse, fransk ost og russisk kaviar, forteller Egil. 

– Og hvor lenge har dere holdt på? 

– I elleve år. 


I over et tiår har Maschmanns luksuriøse matmarked holdt til i de luftige lokalene i Karenslyst Allé 51. Både Egil og daglig leder Heidi Hjertø har vært med siden starten. Og det gjelder også virksomhetens filosofi. 
 
– Maschmanns står for kvalitet og kunnskap. Alt dreier seg om matkunst. Det er det vi vil fremheve og prioritere, forklarer Egil. 

I butikken merkes dette tydelig i det brede - og ikke minst nøye utvalgte - sortimentet av produkter. Fokuset er anerkjente produsenter, økologisk mat og sesongens råvarer. Hvis årstiden er riktig (og lommeboken tillater det), kan du gå herfra med en pose hvit asparges. Eller kanskje noen sorte trøfler? 

– Dere har jo så mange varer. Men hvis du må velge et favorittprodukt, hva blir det? 

– Godt spørsmål... dette er kanskje et merkelig svar, men vi har en melk vi selger som er utrolig god, svarer han og beveger seg mot kjøledisken litt lenger inne i butikken. 
 
Han strekker seg og plukker deretter ut en brun glassflaske. 
 
– Denne melken kommer fra Jerseymeieriet og er helt fantastisk. Det er et lite gårdsmeieri som ligger rett sør for Bryne, med melk fra Jersey-kuer. Deres seks prosent helmelk er fantastisk for å lage varm sjokolade. Eller bare drikke som den er, sier han entusiastisk. 
 
 
Jeg følger eksemplet til kunden og zoomer inn noen av delikatessene i hyllene. Glass, flasker og hermetikk. En stor del av utvalget består av enten norske matvarer eller Maschmanns egne produkter. Men her konkurrerer også franske syltetøyglass og italienske pastatyper med sveitsiske sjokoladekaker og etiopiske kaffebønner. Det er litt som en skattejakt å gå rundt blant de velfylte hyllene. Den ene hyllen er mer spennende enn den andre.  
 
For når det smaker, koster det. Og Maschmanns er ingen unntak. Mens jeg vandrer rundt i butikken, får jeg plutselig øye på et stykke japansk wagyu. Prisen? 3800 kroner/kg. Jeg går sakte tilbake – redd for å ved et uhell sette tennene i det. 
 
Med wagyu i tankene (og den velkledde faste kunden) spør jeg Egil hvilke kunder som vanligvis kommer til Maschmanns for å handle. Jeg forstår selvfølgelig at prisen på wagyu her ikke representerer deres priser generelt, men dette er heller ikke en lavpriskjede. Hvem kommer hit og handler? 
 
– Det er klart at høy kvalitet ofte kommer med en prislapp som ikke alle har råd til, forklarer Egil. 
 
Han fortsetter med: 
 
– Men det er ikke slik at vi har "en bestemt type kunde" som handler her. Tvert imot, det er veldig variert. Det de imidlertid har til felles, er interesse for mat. De setter pris på god mat og gode råvarer. Og verdsetter håndverket som ligger bak. 

LES OGSÅ

Ved å klikke på «Aksepter alle» samtykker du til at vi kan samle inn informasjon om deg for ulike formål, inkludert: funksjonalitet, statistikk og markedsføring.