LISA LEMKES HØYRYGGSCHILI

På denne tiden av året flytter vi fra verandaen og inn på kjøkkenet, og grillen byttes ut med kraftige gryter og langtidskokt mat. Nedenfor byr Lisa Lemke på sin herlige oppskrift på chiligryte, en rett som definerer høsten.
Dette er virkelig en herlig enkel høstgryte som kommer fra Lisa Lemkes kokebok «Allt i en gryta». Du fyller gryten med godsaker, heller over øl og legger på lokket. Så kan du gjøre noe annet mens gryten putrer på komfyren. Perfekt for høstens koselige stunder innendørs når man heller vil krype opp i sofaen med en god bok eller kanskje gå ut i skogen, i stedet for å stå over grytene hele dagen.
Langtidskoking er fantastisk, og smakene blir fyldigere etter at alt har fått putre lenge sammen. Mange er redde for å prøve fordi det virker vanskelig, men det er snarere tvert imot. Prøv denne chiligryten til helgen og du kommer til å bli overrasket over hvor godt og enkelt det er.
Ingredienser
Ca. 8 porsjoner
Ingredienser, høyryggschili:
2 gule løk
3 fedd hvitløk
1 chipotle (røkt, tørket jalapeño)
2 litt mildere chilier, f.eks. ancho
2 røde paprika
1 kg høyrygg
1 pakke bacon
matolje
2 ts malt spisskummen
2 ts paprikapulver
1 kanelstang
5 dl lager (øl)
1 boks hakkede tomater (ca. 400 g)
ca. 5 dl kraftig oksebuljong (mer om det er behov for det)
salt og sort pepper
Ingredienser, syltet rødløk:
3–4 rødløk
5 dl limesaft
1 ts salt
Tilbehør:
tortillalefser
guacamole
syltet rødløk
limebåter
frisk koriander
SLIK GÅR DU FREM
Høyryggschili
1. Skrell og hakk opp løk og hvitløk. Hakk chipotle og chili. Fjern kjernen i paprikaen og skjær den i mindre biter. Strimle baconet. Skjær høyryggen i ca. 2 cm store terninger.
2. Varm opp en stor gryte med matolje og brun kjøttet i flere omganger. Ta opp kjøttet og legg det til side. Fres løk, hvitløk og chili til løken er myk. Tilsett paprika, bacon, kjøtt og alle krydderne. Hell i øl, hakkede tomater og buljong til alt er dekket, og kok opp.
3. Kok chiligryten på middels høy varme og under lokk i minst 2 timer, eller til kjøttet er skikkelig mørt og væsken er kokt inn. Rør om av og til, og tilsett evt. mer buljong ved behov. Krydre med salt og pepper. Serveres med tortillalefser, guacamole, syltet rødløk, limebåter og frisk koriander.
Syltet rødløk
1. Skjær løken i tynne skiver.
2. Hell over limesaft og salt.
3. Masser alt godt sammen og la det stå i 20 minutter. Ferdig!
LES OGSÅ

Pizza med hageurter & sitron
Vil du lage en like god pizza som kokken Lisa Lemke? Her er en oppskrift fra hennes velkjente pizzeria Prostens Pizza.
Les mer
GRATINERT LØKSUPPE
Lyst på suppe? Her er en kjempegod oppskrift på Lisa Lemkes egen løksuppe. En rustikk og varmende suppe som er perfekt en mørk høstdag.
Les mer
LISA LEMKES HØYRYGGSCHILI
Lag Lisa Lemkes hete høyryggschili. Oppskriften kommer fra kokeboken hennes «Allt i en gryta».
Les mer