Det er mange faktorer som påvirker hvordan en vin lukter og smaker - ikke minst temperaturen. Få hjelp fra guiden vår for å maksimere vinopplevelsen din!
Hvor varm skal en vin være? Alt avhenger av hvilken type vin du har i flasken. Vi gjør ofte feilen med å servere hvite viner for varme og røde viner for kalde. En vanlig, og dessverre feil regel er at rødvin smaker best ved romtemperatur. Hvis vinen er varmere enn 20 grader, kan den smake ganske kvalmende og kokt. Det er heller ikke en god idé å skåle i en hvitvin som kommer direkte fra kjøleskapet, da kulden demper fruktigheten og aromaene i vinen.
Nedenfor har vi listet opp noen vanlige viner og ved hvilken temperatur de smaker best.

BOBLENDE
Server mellom: 7–9°C
7°C – Asti
8°C – Cava
8°C – Prosecco
9°C – Champagne

LETTE HVITE VINER
Server mellom: 7–10°C
7°C – Rosé
8°C – Sauvignon Blanc
9°C – Pinot Grigio
10°C – Riesling

KRAFTIGE HVITE VINER
Server mellom: 10–13°C
10°C – Chablis
11°C – Chardonnay
12°C – Viognier
13°C – Montrachet

LETTE RØDE VINER
Server mellom: 13–15°C
13°C – Beaujolais
11°C – Pinot Noir
12°C – Barbera
13°C – Grenache

KRAFTIGE RØDE VINER
Server mellom: 13–15°C
15,5°C – Malbec
17°C – Merlot
18°C – Cabernet Sauvignon
18°C – Syrah
SLIK FINNER DU TEMPERATUREN
For å vite temperaturen på vinen, kan du bruke et vintertermometer som du fester rundt flaskehalsen. Har du ikke et vintermometer? Så er det noen enkle triks å følge. I videoen viser vi blant annet hvordan du tempererer røde og hvite viner - og hvordan du raskt avkjøler champagne.