Lær deg å lage egen ramen! Her får du en oppskrift på en vegansk variant med smakrik buljong og sprø topping.
Ramen er en japansk nudelsuppe som mange forbinder med hurtigmat og studenttider. Men det er ikke noe raskt over en riktig ramen som er laget fra bunnen av. Suppen bygger på en dyp, umamirik buljong som det ikke sjelden tar over ett døgn å tilberede. I denne oppskriften har vi fusket litt, men bare litt. Vi har utgått fra en ferdig grønnsaksbuljong som vi siden har smaksatt med noen umamibomber fra det japanske kjøkkenet: misopasta, kombualger og shiitakesopp. En mer smakrik suppe skal man få lete lenge etter!
INGREDIENSER
(4 porsjoner)
Suppe
1 gul løk, hakket
2–3 stk hvitløksbåter, finhakket
1–2 ss rapsolje
2 terninger grønnsaksbuljong
2 l vann
50 gr shiitakesopp, tørket
2 ss mirin
1 stk kombuark (tørkede alger)
1 ss misopasta
Svart pepper
Ramennudler, ferske
Topping
200 gr tofu
2 stk små pak choi
150 gr shiitakesopp, ferske
1 stk polkabete
2 stk salatløker
4 stk noriark
Chiliolje
Furikake eller ristede sesamfrø

SLIK GJØR DU

Suppe: Varm opp olje i en stor gryte. Stek løken til den blir myk, ca 3 minutter. Legg i hvitløken og fortsett å steke til løken har fått farge. Tilsett den tørkede shiitaken, kombu, mirin, vann og buljong. La det koke på middels varme.

Miso: Når suppen har kokt i 25-30 minutter tar du opp kombuarket fra gryten. Tilsett miso og rør til misopastaen har løst seg opp. Et tips er å legge misoen i en øse, ha i litt suppe og rør rundt med en gaffel i øsen (se bilde).

Mikse: Smak til med sort pepper. Mikse suppen glatt, enten i en blender eller med en stavmikser. Senk varmen og la suppen småkoke litt mens du koker nudlene og forbereder toppingen.

Shiitake: Velg ut fire fine shiitakesopper. Skjær av stilkene, slik at det bare er hattene igjen. Lag noen snitt på hattene så det dannes et stjernemønster (se bilde). Skjær resten av shiitakesoppen i tynne skiver. Stek soppene i olje noen minutter.

Topping: Skjær tofuen i mindre biter og stek dem i olje til bitene er sprø. Del pak choi-kålen på midten og sautere dem raskt. Skjær polkabetene i tynne skiver på en mandolin. Hakk salatløken fint.

Servere: Legg de kokte nudlene i bunnen av fire dype tallerkener. Øs over suppen. Pynt med tofu, pak choi, shiitake, beter og noriark. Dryss over salatløk og sesamfrø. Avslutt med noen dråper chiliolje.