Nysgjerrig på gin? Sammen med Linn og Jacob fra Fjäre Gin lærer vi deg det mest grunnleggende om gin. I dette avsnittet kikker vi nærmere på ingredienser og smakstilseting.
At gin og einebær hører sammen har nok de fleste sjekk på. Men hvordan er det med de andre ingrediensene? Faktum er at ginprodusenter har stor frihet når det gjelder valg av krydder og smakstilseting. Reglene sier at einebær må være den viktigste smakstilsetningen, men ellers er det egentlig ikke noen regler for hvor mange eller hvilke krydder som får brukes i gin. Av den grunn er gin en populær sprittype blant mindre produsenter som liker å eksperimentere med smaker.
Fieruaas Distillery er et lite familiedestilleri i svenske Halland som har tatt ginverden med storm med sin Fjäre Rare Distilled Gin. I videoen forteller Linn og Jacob om ingrediensene i deres gin – og hvorfor de har valgt å bruke akkurat disse.
SMAKSTILSETNING

EINEBÆR
Den viktigste ingrediensen i gin. Reglene sier at einebær må være det mest dominante krydderet. Smaksmessig gir einebær en rundhet og en bra, stabil grunn.

FENNIKELFRØ
Et vanlig krydder i gin som mange forbinder med lakris. Fennikelfrø er forholdsvis smakrike, noe som gjør at du ikke trenger å tilsette så mye krydder for at smaken skal fremstå. Akkurat som einebær gjør fennikel at ginen får en rund karakter.

SITRUSSKALL
Det er også populært å smaksette gin med sitrusfrukter. Fjäre Gin arbeider med sitronskall, men appelsin, grape og yuzufrukt forekommer også. Sitrusfrukter gir høye, friske smaker. De er derimot ganske lette, derfor tilsettes sitrus ofte sent i prosessen.

KORIANDERFRØ
Når korianderfrø destilleres gir de også fra seg sig aromaer av sitrus. Sammen med sitronskall står koriander for de høye smakene i gin. Sitrus gir en herlig frisk smak.

Pors
Mange ginprodusenter vil finne et krydder som gjør deres gin helt spesiell. Fjäre Gin benytter seg av pors, som er en bladplante som vokser vilt og som de selv plukker ved hytta i Dalarna. Pors gjør at ginen oppleves som litt friskere og blomsterpreget enn tradisjonell, einebærtung gin.