Birria tacos

Publisert av: Lena Unger, 13.11.2020

Oksekjøttchili, quesadilla, chilisaus og koriander. Birria taco er så godt at du vil spise det hver fredag! Prøv denne oppskriften så får du se. 

Birria, eller Birria de res, er en meksikansk chiligryte som tradsjonelt blir laget på geitkjøtt. Denne oppdaterte utgaven lages på oksekjøtt og serveres i ostfylte tortillalefser (quesadillas) sammen med sausen fra gryten. Retten kalles for Birria taco og er veldig populær i USA – snart også i resten av verden!

Ingredienser

(4 porsjoner​)

Birria taco

1 kg oksekjøtt
1 sølvløk
6 hvitløkbåter
6 guajillo chili
10 árbol chili
2 ts paprikapulver
1 ts oregano
1 ts spiskummen, malt
0,5 ts kryddernellik, malt
Salt og pepper
1 kanelstang
3 laurbærblad
30 stk små mais tortillalefser
2 poser mozzarella, revet

Til servering
1 potte koriander, hakket
1 sølvløk, hakket
2 stk lime, i båter

SLIK GJØR DU

Chiligryte
Skrell og del sølvløken i båter. Skrell hvitløken. Fjern stilken fra chilifruktene. Hvis du vil ha en mildere gryte, fjerner du også frøene og det hvite på chilifrukten.

Legg løken sammen med tørket chili i en kasserolle. Tilsett vann og la det koke i minst 15 minutter.

Ta av kasserollen. Sil av væsken, men spar ca 2 dl som du heller i en blender. Tilsett chili og løk sammen med paprikapulver, oregano, spiskummen og kryddernellik. Krydre med salt og pepper. Mikse til en glatt marinade.

Skjær kjøttet i store terninger. Legg det i en gryte. Tilsett marinaden og fyll på med vann til det dekker kjøttet. Legg i laurbærbladene og kanelstangen. Kok på lav varme under lokk, ca 4–6 timer. Dra kjøttet fra hverandre og la det koke ytterligere en time.

Ta av gryten. Ta opp laurbærbladene og kanelstangen.

Taco
Varm en belagt stekepanne til middels temperatur. Dypp en tortillalefse i chiligryten og rist av overflødig væske. Legg lefsen i stekepannen og dryss over ost, ca 1–2 ts. Dypp ytterligere en tortillalefse i gryten, rist av og legg den over den andre lefsen.

Stek lefsen til den er gyllenbrun, ca 30 sek. Snu og stek den ytterligere 30 sek, til osten har smeltet. Gjør det samme med de andre tortillalefsene.

Fyll alle tortillalefsene med kjøtt fra gryten. Ha hakket løk og koriander på toppen. Hell opp sausen som blir over i en skål. Server tacoen sammen med saus og limebåter.

RELATERTE PRODUKTER

LES OGSÅ