At ost og vin trives sammen – det har lenge vært kjent. Men hvilken er den beste vinen til osten? Det er avhengig av hvilken ostefamilie du refererer til.
Ja, du leste rett. Ost deles vanligvis inn i seks ulike familier: grønnmuggost, geitost, kittost, hard ost, hvitmuggost og fersk ost. Ostefamiliene skiller seg fra hverandre både i duft og smak, noe som gjør at de også krever ulike viner for å komme til sin rett.
Følg vår smaksguide for å få ut det beste av ditt ostefat.

GRØNNMUGGOST
Grønne og blå muggoster er ofte salte og smakintensive med mye umami. De kan være alt fra fløtemyke til smulete i konsistensen. Noen vanlige sorter er Saint Agur, Roquefort, Stilton og Gorgonzola. Til denne typen av ost er portvin ofte et ypperlig valg. Sødmen i vinen bryter av mot det salte, samtidig som det løfter frem ostens komplekse smaker.
Glasstips - Portvin
GEITOST
I denne kategorien finner man alle typer av oster som er laget av geitmelk. Ostene har en tydelig karakter og syrlig smak. Chèvre er den vanligste typen og er også det franske ordet for geitost. Andre eksempel er Crottin de Chavignol og Sainte-Maure. Til geitost passer en frisk hvitvin bra, aller helst Sauvignon Blanc. Vinens mineralitet og syre tar frem de beste smakene i osten.
Glasstips - Sauvignon Blanc
KITTOST
Kittoster har ofte et salt, oransjefarget skall og en stallignende lukt. Konsistensen varierer fra halvmyk til hard. Noen vanlige sorter er Port Salut, Taleggio og Münster. Til denne typen av ost er en fyldig og aromatisk hvitvin den beste matchen, for eksempel en blomsterpreget Gewurztraminer.
Glasstips - Gewürztraminer
HARD OST
Harde oster, også kalt pressoster, er salte og fete oster med hard konsistens. Smaken avhenger av hvor lenge osten har vært lagret, normalt mellom to og 36 måneder. Eksempler på harde oster er Edamer, Parmesan, Gruyère, Cheddar og Gouda. En smakrik hard ost passer best sammen med en smakrik rødvin. Prøv gjerne en fyldig Amarone med smak av krydder!
Glasstips - Amarone
HVITMUGGOST
Hvitmuggoster er myke og kremete i konsistensen. Ostene lages både på pasteurisert melk og upasteurisert melk, hvor den upasteuriserte melken gir mer smakrike oster. Mild hvitmuggost, som Brie og Camembert, trives bra sammen med en myk vin med smak av bær, som Pinot Noir. Til Brie de Meaux og andre smakrike hvitmuggoster er en fyldig hvitvin et bedre valg, gjerne en fatlagret Chardonnay.

FERSK OST
Fersk ost er ost som ikke er presset eller lagret. Konsistensen kan være grynete, glatt eller kremet. Cream cheese er et vanlig navn på fersk ost med høyt fettinnehold. Flere eksempel på fersk ost er Mozzarella, Burrata, Feta og Cantadou. Smakmessig er ferske oster milde og litt syrlige, noe som gjør at de passer bra sammen med mange ulike typer av viner. Velg en fruktig hvitvin, en myk rødvin eller bobler. Hvorfor ikke en tørr Blanc des Blancs?
Glasstips - Bubbel