SMAKFULL HØSTGRYTE MED KANTARELLER

Publisert av: Karin Cushing, 19.09.2014

Sopp har en himmelsk smak, og det er en like fantastisk opplevelse å plukke den. Skogens ro og stillhet omgir oss, og alt oksygenet som blir produsert av trærne, gjør at vi føler oss kvikkere bare av å være der. Om vi i tillegg finner de små, gylne kostbarhetene, er lykken fullkommen.

Nyt den herlige oppskriften på portvinsmarinert høstgryte med kantareller fra Louise Johansson.

INGREDIENSER

(4–6 porsjoner)

Ingredienser

3 dl portvin eller fyldig rødvin
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss knuste einebær
1 ts tørket timian
1 stk løk, grovhakket
2 stk gulrøtter, skrellet og grovhakket
700 g viltkjøtt, i store biter (villsvin, elg)
2 ss olje til steking
3 dl vann (til buljong)
2-3 ss konsentrert viltfond
200 g kantareller, delt
150 g blåmuggost, smuldret
3 dl kremfløte
1 ss japansk soya
2 ss solbærgelé (ev. lys sirup)
maisstivelse
2 ss smør

Til servering
800 g nykokte poteter
finhakket persille

SLIK GÅR DU FREM

Bland portvin (eller en fyldig rødvin), hvitløk, einebær og timian til en marinade. Tilsett løk og gulrot.

Legg kjøttet i marinaden, og la det godgjøre seg i kjøleskap i minst 24 timer.

Ta kjøttbitene opp av marinaden, og brun dem i olje i en stor gryte.

Hell marinaden over rotfruktene. Tilsett vann og viltfond. La det koke under lokk til kjøttet er mørt, ca. 1 1⁄2 time.

Stek kantarellene i smør. Hell deretter kantareller, blåmuggost, fløte, soya og gelé i gryten. Jevn ut med maisenna, og smak til med salt og pepper. La det småkoke i 5 minutter.

Server gryten med kokte poteter, og pynt med finhakket persille.