Presentert av:
Dekantering eller lufting av vin? Med en karaffel kan du enkelt fremheve smak og aroma i favorittvinen din. Lær hvordan – og hvorfor – når vinekspert Liora Levi guider deg gjennom de vanligste utfordringene.
DEKANTERE ELLER LUFTE?
RENGJØR KARAFFELEN OG KONTROLLER VINEN
Før dekantering eller lufting er det viktig å smake på vinen for å sjekke at den er god. Start med å envinere karaffelen – det vil si å skylle karaffelen med den samme vinen som skal dekanteres.
- Start med å helle en liten mengde vin i et glass og før den over i karaffelen.
- Snurr vinen rundt i karaffelen for å fjerne snusk og evnt rester.
- Hell vinen tilbake i glasset og lukt. Pass på at den ikke lukter defekt, som råtten løk eller aceton.
- Smak på vinen i glasset for å dobbeltsjekke at den føles god.
Lukter og smaker vinen som den skal – ja, da er du klar til å begynne.
SLIK GJØR DU FOR Å DEKANTERE EN VIN
For en vin med sediment er første steg å la flasken stå oppreist i en god stund, slik at bunnfallet synker til bunnen. Under selve dekanteringen kan du bruke en lyskilde, for eksempel et stearinlys eller mobilens lommelykt, for å lettere se når bunnfallet nærmer seg flaskeåpningen.

Hold karaffelen over én side av lyskilden, og plasser halsen på vinflasken rett over lyset. Hell så vinen forsiktig over i karaffelen. Fortsett til du ved hjelp av lyset ser at bunnfallet nærme seg munningen på flasken. Slutt da å helle. Sjekk vinen og hold karaffelen opp mot lyskilden for å være sikker på at du ikke ser noe bunnfall.
Ønsker du å få all vinen ut av flasken? Da kan du sile den resterende vinen gjennom et kaffefilter for å fjerne bunnfallet.
SLIK GJØR DU FOR Å LUFTE EN VIN
De fleste viner fra polet er unge og trenger kun lufting. Et alternativt og litt underholdende triks er å "sjokk-lufte" vinen ved å helle flasken raskt og kraftig ned i en karaffel. Her trenger du ikke være forsiktig – tvert imot får vinen gjerne sprute og skvulpe slik at den kommer raskere i kontakt med oksygenet. Du kan også virvle karaffelen noen ganger før du serverer vinen, for å eksponere den ytterligere. Klar!

Druespesifikt med Riedel
Ta neste steg! I Druespesifikt med Riedel går Liora gjennom noen av våre favorittdruer – og hvilken type glass som kreves for at vinen skal komme til sin rett.
Vinglass skole