Når du holder en vinsmaking for nære og kjære, er det en ypperlig måte å lære seg mer om viner uten prestisjekrav.
Nøkkelen er å ha det gøy og få et mer nyansert forhold til denne edle drikken på en avslappet måte. De beste forutsetningene for en vellykket smaking får du hvis du sørger for at vinen har riktig temperatur og hvis du unngår sterke luktinntrykk under smakingen. Bruk gjerne en hvit duk, så du lettere kan se vinens farge. Her følger en trinnvis veiledning som får deg til å føle deg som en skikkelig vinproff.
VELG ET TEMA
Det finnes en rekke morsomme temaer å velge blant. Det enkleste er å velge mellom rødvin, hvitvin, rosévin eller bobler. Men dere kan også velge å teste druer fra en vinregion, eller samme drue fra ulike land.
PAPIR OG PENN
For å få mest ut av smakingen kan du lage en enkel oversikt med en poengskala fra 1–5 og kriterier for vinens utseende (f.eks. farge og viskositet), duft og smak. Vinmonopolet har ferdige skjemaer du kan laste ned.
RIKTIG MENGDE
Du skal kunne snurre på glasset og vinkle det. Det er derfor best å fylle opp glasset til omtrent en femtedel.
SVELGE ELLER SPYTTE
Avhengig av situasjonen kan det være lurt å tenke på at noen kanskje foretrekker å spytte ut vinen. Det er best om alle har sin egen spyttekopp.
SMAK PÅ VINEN
Nå er det endelig tid for å smake på vinen. Hold vinen i munnen, sug inn litt luft og gurgle rundt vinen, slik at smakene frigjøres. Hvordan smaker vinen? Sett ord på opplevelsen din. Er det bittert, opplever du det fremst i ganen, mens syre gir seg mest til kjenne på siden av tungen.
VELG RIKTIG GLASS
Velg vinglass med klokker som er tilpasset til vinene dere skal prøve. For å oppleve hvilken forskjell en klokke kan gjøre for vinen, kan dere gjerne teste den samme vinen fra forskjellige klokker.
VENSTRE TILL HØYRE
Velg vinglass med klokker som er tilpasset til vinene dere skal prøve. For å oppleve hvilken forskjell en klokke kan gjøre for vinen, kan dere gjerne teste den samme vinen fra forskjellige klokker.
LUKT PÅ VINEN
Snurr vinen rundt i glasset slik at oksygen kommer inn i vinen og frigjør duftene. Legg glassets kant mellom leppe og nese, og rett nesen mot klokken. Hvilke dufter kjenner du? Her er det fritt frem for egne assosiasjoner.
SE PÅ VINEN
Hold i stetten for å ikke varme opp vinen, hold glasset opp mot lyset og vinkle det mot det lyse underlaget. Hvordan opplever du vinens farge og nyanse, er den grumsete eller klar?
NØYTRALISER
Mellom hver vin må sansene nullstilles, men bruk et nøytralt brød i stedet for vann. Vannets temperatur og pH-verdi kan ødelegge for smaksløkene slik at vinene du smaker på, ikke kommer til sin rett.
|