Gløggens historie

Publisert av: Hanna Høiness, 09.12.2024

Presentert av:  
 

For mange er gløgg like synonymt med norsk jul som 7-slag og pepperkaker. Men hvor stammer egentlig denne tradisjonen fra? 

Historien om denne varme, krydrede vindrikken går langt tilbake i tid. Allerede i oldtidens Hellas og Romerrike ble vin tilsatt krydder og urter, og i Norge har vi drukket krydret vin siden middelalderen. Navnet "gløgg" kommer fra ordet "gløde", som refererer til at vinen ble oppvarmet med brennevin og sukker.

I begynnelsen laget nordmenn gløgg hjemme, gjerne som en oppvarmende drikk på kalde dager. Det var først mot slutten av 1800-tallet at ferdiglaget gløgg begynte å dukke opp i butikkene – med etiketter pyntet med nisser og juletrær.

...

En vintertradisjon vi deler med andre. Norge er langt fra alene om å drikke varm, krydret vin i vintermånedene. Gløgg ligner på Østerrikes glühwein, Storbritannias mulled wine og Frankrikes vin chaud.

Det som derimot er spesielt med den norske gløggen, er variasjonen. Mens andre land foretrekker en tørr og lett vin, elsker vi nordmenn å eksperimentere. I dag finnes et utall varianter – vingløgg, romgløgg, gingløgg, safrangløgg, sjokoladegløgg og til og med musserende gløgg – ja, hvert år dukker det opp nye spennende varianter i butikkhyllene.

Hva er din favorittgløgg denne julen?

...

Glasstips!

Gløgg serveres tradisjonelt i en kopp med tykk kant. Hva med å prøve glass? Prøv kaffeglasset fra Riedel til en klassisk vingløgg, eller bruk et romglass eller neatglass til gløgg med alkohol.

RELATERTE produkter

LES OGSÅ