Bibimbap betyr "rørt ris" på koreansk og har mange fantastiske smaker og teksturer i samme bolle. Det er viktig å blande sammen retten slik at ingrediensene får smak av hverandre. Her er en favorittoppskrift av den svenske kokken Jennie Walldén som kommer fra hennes kokebok "Mycket smak på nolltid".
Ingredienser
(4 porsjoner)
4 dl rundkornet koreansk eller japansk ris
Soyastekt sopp
200 gr østerssopp i skiver (eller annen sopp du foretrekker)
2 ss lys soya
1 ss sukker
0,5 ss sesamolje
1 revet hvitløksfedd
Sesammarinerte bønnespirer
150 gr bønnespirer (fra mungbønner)
1,5 ts salt
2 ts sesamolje
2 ts ristede sesamfrø
Chilisyltet agurk
0,5 fast stor agurk
1 vårløk i tynne skiver
1 ss riseddik
2 ts sukker
1 knivsodd salt
1 ts gochgaru, koreansk chilipulver (alternativt sterkt paprikapulver)
100 gr fersk spinat
3 dl kimchi (hjemmelaget eller ferdiglaget)
4 egg kun stekt på den ene siden
2–3 ss gochujang, koreansk chilipasta (alt. sambal oelek)
Nøytral matolje til å steke iv
Gör så här
Start med å vaske risen grundig slik at all stivelse forsvinner fra overflaten. Tøm i en sil. Kok risen i 4,5 dl vann. Kok først opp og la det så småkoke på lav varme i ca 20 minutter uten å løfte lokket. Ta av varmen og la stå.
Riv østerssoppen i tynne tråder. Bland de andre ingrediensene til soppen. La en stekepanne bli skikkelig varm. Stek soppen med litt olje i noen minutter. Hell så på sausen og fres i 1 minutt. Holdes varm.
Skjær agurken i tynne skiver. Hell over salt, sukker, riseddik, vårløk og gochgaru. Bland godt og sett til side. Hell av væsken som dannes.
Vend bønnespirene i sesamolje, salt og sesamfrø.
Stek eggene på kun den ene siden.
Legg risen i bunnen av 4 brede, dype boller. Tilsett speilegg og deretter sopp, agurk, bønnespirer, spinat og kimchi, hver for seg rundt eggeplommen. Server med gochujang, som du tilsetter etter smak. Bland og nyt!