I vår sushiskole lærer Frida Ronge deg hvordan du blir ekspert på å lage din egen sushi hjemme. Her får du oppskriften for å lykkes med den perfekte sushirisen.
Sushi betyr eddikris. «Su» betyr eddik og «shi» er japansk for ris. Sushi-su er eddikblandingen som man smaksetter den kokte risen med. Når man bestemmer seg for å bli sushikokk i Japan, vier man livet sitt til det. På enkelte restauranter får man kun vaske ris og håndtere smakssettingen med eddik i 7–9 år før man i det hele tatt får lage sushibiter.
Ingredienser
(4 personer)
Sushiris
3 dl rundkornet ris, gjerne lagret
ca. 3 dl vann (2 ½ dl i riskoker)
6–8 ss sushi-su
Sushi-su
3 dl riseddik
1 1⁄2 dl sukker
4 ts salt
1 ½ ts sitronjuice
ev. 1 liten bit kombualge

SLIK GÅR DU FREM

Sushi-su: Legg alle ingrediensene i en kasserolle og varm langsomt opp til sukkeret har løst seg opp. La det kjøle seg ned og sil ut vannet.

Vask risen: Vask risen forsiktig i kaldt vann. Bruk hendene til å røre rundt i risen. Bytt vann og gjenta prosessen til vannet har blitt klart, ca. fem ganger. Mål opp nytt vann og la risen stå i vannet i 20 minutter. Hell av vannet.

Kok i kasserolle: Legg risen i en kasserolle og mål opp 3 dl vann i kasserollen. Kok opp risen med lokk på høy varme og senk varmen til laveste temperatur når risen har kokt opp. La risen småkoke i kasserollen under lokk i ca. 20 minutter. Fjern kasserollen fra varmen og la den stå i 10–15 minutter.

Sushiris: Legg risen i en hangiri (trebolle for ris) eller en plastbolle og la den dampe i noen minutter. Bland inn sushi-su med en risspade eller en slikkepott, litt om gangen. Riskornene skal skille seg fra hverandre når man blander inn sushi-su, for så å klebe seg sammen igjen. Legg et fuktig kjøkkenhåndklede over risen slik at den ikke tørker.