SMØRSTEKT MAISKYLLING MED ROTSELLERI, EPLE OG SALTRISTEDE VALNØTTER

Publisert av: Lena Unger, 08.11.2018

La deg inspirere av proffene! Her er en oppskrift av David Lundqvist, som ble årets kokk i Sverige i 2018. Dette er en variant av en av rettene på Davids meny i konkurransen. «Hold-kjeft-mat», som han selv kaller det.

INGREDIENSER

Kylling (4 porsjoner)
1 maiskylling (ca. 1,5 kg)
2 ss rapsolje
100 g smør
2 kvister timian
2 kvister rosmarin
1 rødt eple, skåret i biter
2 svisker
½ rotselleri, skrellet og skåret i biter
1 løk, skrellet og skåret i biter
4 fedd hvitløk, skrellet
salt og pepper

Rotselleri
2 rotselleri
1 l frityrolje
1 ts hel sort pepper
1 ts hel karve
1 ts hel anis
4 ss olivenolje
50 g smør
salt og pepper

Eple
3 røde epler (f.eks. Ingrid Marie), uten kjernehus og skåret i biter
2 selleristilker

Valnøtter
100 g valnøttkjerner
1,5 dl vann
1 ss salt
olivenolje
sitronjuice
salt og pepper

Kyllingsjy
kraften fra kyllingen
2 ss kinesisk soya
2 ss maisenna, utrørt i 1 dl vann
4 dl vann
1 dl hvitvin
1 ss rødvinseddik
salt og pepper

SLIK GÅR DU FREM

Kylling
Sett ovnen på 185 grader. Bind opp lårene og vingene med hyssing. Krydre kyllingen med salt og pepper. Legg selleri, løk, svisker og to hvitløksfedd i en ildfast form. Smelt smør sammen med rapsolje, timian, rosmarin og resten av hvitløken. Legg kyllingen i formen, og pensle med smørblandingen. Bak kyllingen i ovnen til den har en kjernetemperatur på 65 grader (mål temperaturen ved brystbenet, eventuelt nede ved lårene). Pensle kyllingen med smøret hvert 10. minutt. Ta ut kyllingen og la den hvile i ca. 10 minutter. Transjer brystet, og plukk av lårkjøttet.

Rotselleri
Sett ovnen på 165 grader. Rist krydderne i en tørr stekepanne under omrøring, ca. 1 minutt. Avkjøl. Bland krydderne i en krydderkvern eller med morter. Gni inn rotsellerien med krydderne og med olivenolje, smør og salt. Bak den i ovnen til den har myknet, ca. 1–1,5 time. La den avkjøle seg, og skjær sellerien i 2 cm tykke skiver. Påfør flaksalt, olivenolje, salt og pepper.

Eple
Lag saft av ett av eplene og sellerien. Smak til saften med sitronjuice og salt. Bruk saften og olivenolje, salt og pepper på resten av eplene.

Valnøtter
Kok opp 1,5 dl vann i en gryte sammen med 1 ss salt. Hell vannet over valnøttene. Rist nøttene på middels varme til de er tørre. Bruk en tørr stekepanne.

Kyllingsjy
Hell kraften fra kyllingen (med rotfrukter, eple, løk osv.) i en kasserolle. Tilsett vann og vin. Kok opp og la det trekke i ca. 10 minutter. Sil av, og reduser sjyen ca. 30 prosent. Jevn med maisenna, og smak til med soya, eddik, salt og pepper.

RELATERTE PRODUKTER

LES OGSÅ