Det er nok mange som betrakter lapskaus som tradisjonsmat og tror at det er noe av det norskeste man kan spise. Det stemmer ikke helt. Gamle dagers globetrottere var sjømenn som tok med seg verdens mattradisjoner til Norge. I utgangspunktet kommer lapskaus – også kalt lobscouse – fra England, og der inneholder den som regel kjøtt og grønnsaker.
Denne varianten er uansett kjempegod med buljong og kjøtt fra reinsdyr. Økokokkene Ulrika og Carina Brydling står bak oppskriften.
INGREDIENSER
4 porsjoner
4 dl reinsdyrbuljong
150 g smør
1 liten løk
400 g kokt kjøtt av reinsdyrlår
900 g mandelpoteter
1 dl fersk dill
salt og nymalt sort pepper
diverse friske urter til garnering
Beter i eddiklake
2 store rødbeter
2 store gulbeter
½ dl eddik
1 dl sukker
1 ½ dl vann
½ ss dillfrø
SLIK GÅR DU FREM
Skrell og finhakk løken. Varm reinsdyrbuljong, smør, løk og reinsdyrkjøtt i en kasserolle.
Skrell og kok mandelpotetene i lettsaltet vann. Hell av vannet, og la potetene få dampe av. Press potetene og vend dem i den varme buljongen med kjøtt, løk og smør. Smak til med salt og sort pepper.
Hakk dillen, og vend den inn like før servering. Garner med beter nedlagt i eddik og friske urter.
Beter i eddiklake: Skrell og skjær betene i smått før du bruner dem i smør. Kok en lake av eddik, sukker, vann og dillfrø. Legg betene i laken, og kok dem myke. La alt avkjøle seg.
Tips! Hvis du vil bevare fargen på gulbetene, deler du laken og koker betene hver for seg.